Tennisarmbåge och musarm

tennisarmbåge och musarm

Tennisarmbåge orsakar tryckömhet i benknölen på armbågen. Smärtan strålar många gånger ut från armbågens utsida och man kan uppleva att den breder ut sig i hela underarmen och även uppåt i överarmen. Man upplever ofta en stelhet som gör det svårt att sträcka ut armen helt. Man kan också uppleva en svaghet i händer och fingrar. Det kan tex vara svårt attt lyfta ett mjölkpaket.

Tennisarmbåge orsakas ofta av tennisspel men kan också orsakas av motorcykelsport, hantverksarbeten, målningsarbeten och andra repetetiva arbeten inklusive datorarbete. Akupunktur är en mycket effektiv behandling mot tennisarmbåge.

Smärtan orsakas av en inflammation i muskelsenan som fäster sig i armbågens utsida. Detta kallas för tendinit i sitt akuta skede och efter upprepade inflammationer kallas det för tendinos, idag ofta kallad tendinopati.

Musarm kan upplevas som smärtor eller stelhet i axel, arm, armbåge, handled och/eller hand. Tillståndet orsakas typiskt av långvarigt arbete med datormus eller golfspel. Även detta tillstånd beror på inflammation i en muskelsena, fast i detta fall fäster senan på insidan av armbågen. Akupunktur används med fördel som behandling av musarm.